هرچند زمان بارگذاری سایت این روزها اهمیت زیادی برای سئو پیداکرده است، اما به نظر میرسد آنقدرها موردتوجه وبمسترها قرار ندارد. ازآنجاکه سرعت سایت تأثیر مستقیمی روی تجربه کاربری آن دارد، نقش مهمی هم در ارتقا رتبه سایت بازی میکند. گوگل بخش مهمی از هسته حیاتی خود را هم به زمان بارگذاری صفحه اختصاص داده است. درواقع گوگل بیشتر ازآنچه فکر کنید بهسرعت سایت شما اهمیت میدهد. در این مقاله از وب 24 به بررسی زمان بارگذاری سایت و راههای کاهش آن پرداختهایم. اگر به دنبال بالابردن سرعت لود سایت خود هستید، این مقاله را از دست ندهید.
زمان بارگذاری سایت چیست؟
زمان بارگذاری سایت مدت زمانی است که طول میکشد تا محتوای سایت شما برای کاربران نمایش داده شود. بدیهی است که هرچقدر این مدت کمتر باشد، کاربران رضایت بیشتری از کار با سایت شما خواهند داشت و مخاطبانتان روزبهروز بیشتر خواهد شد. برای اندازهگیری زمان بارگذاری سایت از دو شاخص استفاده میشود.
یک شاخص که به Page load time معروف است، زمان بین ارسال اولین درخواست از مرورگر کاربر به سرور سایت تا وقتی که سایت بهطور کامل نمایش داده شود را اندازهگیری میکند.
شاخص دیگر که با عنوان Time to first byte شناخته میشود، زمان بین ارسال اولین درخواست از مرورگر کاربر به سرور سایت تا وقتی که اولین بایت اطلاعات از سرور به مرورگر برسد را اندازهگیری میکند.
از هرکدام این شاخصها که برای اندازهگیری زمان بارگذاری سایت استفاده کنید، مهم این است که بتوانید این زمان را کاهش دهید. هرچه این زمان بیشتر شود، نرخ پرش کاربران از سایتتان بیشتر میشود. ازاینرو وقتی حرف از زمان بارگذاری سایت میزنیم، هر یک ثانیه اهمیت خیلی زیادی پیدا میکند.
جالب است بدانید سایتهایی که زمان بارگذاری آنها چهار ثانیه است، نرخ پرشی برابر 9 درصد دارند. اما وقتی زمان بارگذاری سایت به پنج ثانیه میرسد، نرخ پرش سایت هم به 38 درصد افزایش پیدا میکند. همچنین هر یک ثانیهای که به تأخیر سایت شما افزوده شود، 16 درصد رضایت کاربران را پایین میآورد.
علاوه بر این موارد، آمارهای زیادی میتوان از اهمیت زمان بارگذاری سایت ارائه نمود؛ آمارهایی که هرکدام به جنبه مختلفی از رضایت کاربران پرداختهاند. اما بههرحال آنچه اهمیت دارد، تأثیر کاهش زمان بارگذاری سایت در بالابردن رضایت کاربران و احتمال خریدکردن آنها است.
تأثیر زمان بارگذاری سایت در سئو
سرعت سایت مدتها است جزو فاکتورهای رتبهبندی گوگل به حساب میآید. درحالیکه سرعت سایت از سال 2014 جزو فاکتورهای رتبهبندی گوگل در نسخه دسکتاپ قرار گرفت، این موضوع از سال 2018 برای گوشیهای موبایل هم موردتوجه واقع شد. البته با توجه به ظهور الگوریتم MOBILE FIRST INDEX، این روزها توجه به زمان بارگذاری سایت در گوشیهای موبایل بیش از همیشه اهمیت پیدا کرده است.
درواقع کاهش زمان بارگذاری سایت بر شاخصهای سئویی و بازاریابی تأثیر زیادی دارد. از نرخ پرش گرفته تا تعامل کاربران با سایت، نرخ تبدیل و وفادارسازی مشتریان، همه تحت تأثیر زمان بارگذاری سایت هستند.
بررسیهای گوگل نشان میدهد 0.1 ثانیه کاهش در زمان بارگذاری سایت باعث افزایش هشت درصدی نرخ تبدیل سایت میشود. همچنین اگر تأخیر سایت شما بیشتر از سه ثانیه باشد، 53 درصد کاربران موبایلی سایتتان را ترک میکنند.
علاوه بر اینکه خود سرعت سایت جزو فاکتورهای رتبهبندی گوگل قرار دارد، زمان بارگذاری سایت از طریق افزایش نرخ پرش هم روی سئو تأثیر دارد. وقتی نرخ پرش سایت شما زیاد باشد، گوگل آن را بهعنوان سایتی مفید و مرتبط با موضوعات شناسایی نکرده و جایگاه خوبی در نتایج جستجو به آن اختصاص نمیدهد.
علاوه بر این موارد، در سالهای اخیر گوگل اهمیت زیادی برای تجربه کاربری سایتها قائل شده است، بهطوریکه میتوان گفت برای رتبه گرفتن در نتایج جستجو ابتدا باید بتوانید رضایت کاربران را به دست آورید. تجربه کاربری آنقدر برای گوگل اهمیت پیداکرده است که شاخصهایی را برای اندازهگیری تجربه کاربری معرفی کرده است.
این شاخصها که به هسته حیاتی وب یا CORE WEB VITALS معروف هستند، هرکدام جنبهای از رضایت کاربران را اندازهگیری میکنند. از سه شاخصی که بهعنوان هسته حیاتی گوگل معرفیشدهاند، دو مورد آن مستقیماً ازجنس زمان هستند و با زمان بارگذاری سایت مرتبط هستند.
شاخص LCP که زمان لازم برای بارگذاری بزرگترین المان تصویری صفحه را اندازهگیری میکند، باید مقداری کمتر از 2.5 ثانیه داشته باشد تا مورد تأیید گوگل قرار گیرد. همچنین شاخص FID که مدتزمان لازم برای پاسخ سایت به تعامل کاربران را نشان میدهد، باید زمانی کمتر از 100 میلیثانیه به خود اختصاص دهد.
درواقع زمان بارگذاری سایت امروزه نقشی اساسی برای تعیین جایگاه سایت شما در نتایج جستجو ایفا میکند. هرچقدر از این فاکتور مهم بیشتر غافل شوید، جایگاهتان پایینتر میآید.
روشهای افزایش سرعت بارگذاری سایت
برای افزایش سرعت بارگذاری سایت کارهای زیادی میتوانید انجام دهید. برخی از این کارها را باید از ابتدای طراحی سایت در نظر داشته باشید و برخی را باید در حین انتشار مطالب موردتوجه قرار دهید. در ادامه مهمترین روشهای افزایش سرعت بارگذاری سایت را بررسی میکنیم.
روشهای کاهش زمان بارگذاری سایتهای وردپرسی
سایتهای وردپرسی را اگر بهخوبی مدیریت نکنید، امکان کاهش سرعت آنها زیاد است، چراکه برای افزودن ویژگیهای مختلف به سایت باید افزونههای مختلفی روی آن نصب کنید و هرکدام از این افزونهها میتوانند سرعت سایت را کاهش دهند. در این قسمت توصیههایی برای کاهش زمان بارگذاری سایتهای وردپرسی ارائه میدهیم:
افزونه CASH روی سایت نصب کنید
با استفاده از یک افزونه CASH شما میتوانید سرعت سایت را تا پنج برابر هم افزایش دهید. در این روش نسخهای از سایت روی سیستم کاربران تازهوارد کپی شده تا در بازدیدهای بعدی نیاز به بارگذاری همه اطلاعات سایت نباشد. افزونه رایگان WP Super Cache میتواند در این مورد به شما کمک کند.
تصاویر سایت را بهینهسازی کنید
عکسهایی که روی سایت آپلود میکنید میتوانند سرعت بارگذاری آن را بهشدت افزایش دهند، بهخصوص اگر در فرمتهای نامناسبی استفاده شوند. برای بهینهسازی تصاویر حتماً آنها را فشردهسازی کرده و روی سایت قرار دهید.
وردپرس را بهروزرسانی کنید
بروزرسانیهای وردپرس معمولاً آن را از نظر امنیتی و عملکردی ارتقا میدهند، مخصوصاً سرعت نسخههای جدید بهشدت افزایش مییابد. به همین دلیل بهروزرسانی مرتب وردپرس اهمیت زیادی دارد.
پشتیبانگیری از سایت را بهینه کنید
فرایند پشتیبانگیری از سایت در مواردی میتواند سرعت بارگذاری آن را کاهش دهد؛ بنابراین باید مراقب آن باشید. بهتر است افزونه پشتیبانگیری سایت را طوری تنظیم کنید که کار خود را در ساعات کم ترافیک سایت انجام دهد. همچنین دفعات پشتیبانگیری از سایت را متناسب با انتشار مطالب جدید در آن تنظیم کنید.
ویدئوها و فایلهای صوتی را مستقیم روی سایت آپلود نکنید
آپلود ویدئو و فایل صوتی روی سایت، حجم زیادی از هاست شما را اشغال کرده و برای بارگذاری هم زمان زیادی لازم دارند. این کار سرعت لود صفحات را بهشدت کاهش میدهد. بهتر است ویدئوها و فایلهای صوتی را در سایتهایی مثل یوتیوب و آپارات قرار دهید و کد آن را در صفحات خود بگذارید.
از قالب و افزونههای بهینه استفاده کنید
برخی قالبها و افزونهها به صورتی استاندارد کدنویسی شدهاند تا برای سئوی سایت بهینه باشند. در مقابل برخی از آنها هم این موضوعات را رعایت نمیکنند. هنگام استفاده از یک قالب یا هر افزونه برای سایتتان مراقب بهینه بودن آن به لحاظ سرعت و عملکرد باشید.
روشهای کاهش زمان بارگذاری سایتهای اختصاصی
برای کاهش زمان بارگذاری سایتهای اختصاصی هم علاوه بر نکاتی که درمورد سایتهای وردپرسی گفتیم، باید موارد زیر را رعایت کنید:
مراقب فایلهای CSS و javascript باشید
یکی از مهمترین کارهایی که برای کاهش زمان بارگذاری سایت باید انجام دهید، قرار دادن CSS و javascript در فایلهای خارجی است. هنگامیکه صفحه بارگذاری میشود، مرورگر این فایلها را بهصورت خارجی ذخیره کرده و در بازدیدهای بعدی زمان بارگذاری صفحه را کاهش میدهد.
از ریدایرکت زیاد خودداری کنید
هرچند در مواردی ریدایرکت کردن صفحات کاری اجتنابناپذیر است اما باید بدانید، ریدایرکت باعث زیادشدن زمان لود صفحات میشود. به همین دلیل سعی کنید تا جای ممکن از این کار خودداری کنید.
G-Zip را در سایت خود نصب کنید
درست مثل کامپیوترهای شخصی که استفاده از فایلهای فشرده باعث سرعت گرفتن انتقال این فایلها میشود، در سایت هم میتوانید فایلها را فشردهسازی کنید تا سرعت بارگذاری سایت افزایش یابد. برای این کار باید G-Zip را در سایت خود نصب کنید.
درخواستهای HTTP را کاهش دهید
تصاویر پسزمینه صفحات را با استفاده از CSS با هم ترکیب کنید تا به یک فایل تبدیل شوند. همچنین کلیه فایلهای CSS را با هم ترکیب کرده تا یک فایل شوند. این کار را برای فایلهای javascript هم انجام دهید. بدین ترتیب، تعداد درخواستهای HTTP موردنیاز باری بارگذاری صفحه شما کاهشیافته و سرعت افزایش مییابد.
CSS ها و javascript ها را کوچک کنید
کوچک کردن فایلها به معنی نامگذاری متغیرها به نامهای کوتاهتر است که باعث میشود فایلها کمحجم شده و سرعت بارگذاری صفحات بیشتر شود. پیشنهاد میشود برای این کار از uglify.js استفاده کنید.
کوکیهای سایت را کاهش دهید
کوکیها جزو اطلاعاتی هستند که هنگام بارگذاری صفحات باید روی سیستم کاربر قرار گیرند. با کاهش دادن تعداد آنها و کمکردن حجم هرکدام میتوانید زمان لود سایت را کاهش دهید.
جمعبندی
سرعت لود صفحات یکی از مهمترین فاکتورهای سایت برای رتبهبندی در نتایج جستجوی گوگل است. سرعت باعث ارتقا تجربه کاربری سایت شما شده و ارتباط کاربران را با سایت افزایش مییابد؛ ازاینرو برای گوگل هم اهمیت زیادی دارد. با استفاده از نکات گفتهشده در این مقاله میتوانید برای کاهش زمان بارگذاری سایت خود اقدام کنید.